Kinesiologie

 

Wat is Kinesiologie?

 

Kinesiologie vindt haar oorsprong in de Chiropractie, Chinese acupunctuur en Touch for Health. Zoals in de natuurgeneeskunde gebruikelijk, gaat het ook bij kinesiologie om het zelfherstellende vermogen van ons lichaam. Het unieke van kinesiologie is echter de testmethode. Door middel van spiertesten, die uitslagen geven in termen van sterk of zwak, worden blokkades opgespoord en gebalanceerd en wordt inzicht verkregen in de achtergrond van de klachten. Ook de onbewustere lagen kunnen hierdoor worden ontsloten. Als client volg je daarin je eigen proces.

Kinesiologie betekent letterlijk ”bewegingsleer”. Het is een methode die de mens in zijn totaliteit benadert en balans brengt in zijn energiesysteem. Via de spieren hebben we toegang tot het systeem als geheel. Met behulp van spiertesten kunnen we onevenwichtigheden en blokkades opsporen en deze vervolgens behandelen. Met Toegepaste Kinesiologie kunnen we lichamelijke, emotionele en mentale aspecten van de mens weer in balans brengen.

 

Ying Yang,

 Binnen de kinesiologie wordt er wel gewerkt met de  Yin Yang  gedachten  waarin alles voortdurend in beweging is. Het levenswiel draait voortdurend van licht naar donker en weer terug. Wanneer we ons prettig willen voelen, dan vraagt dat een dynamisch evenwicht van ons eigen ik (yin) en

 onze bezigheden in de buitenwereld(yang) wanneer iemand een serieus tekort heeft aan een van de twee basis energieën, op welk gebied dan ook, zal dat op lange termijn ook negatieve gevolgen hebben voor de andere energie. Je wordt dan zwak of moe en je weerstand tegen stress en andere “aanvallen” wordt dan aangetast. Of je wordt juist heel ongecontroleerd en druk.

 

 

De vijf elementen!

Natuurlijk is het te gemakkelijk om alles alleen op te hangen aan de yin yang beweging vandaar dat we binnen de kinesiologie  ook gebruik maken van de vijf elementen die onder te verdelen zijn als Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. Het zou te lang duren om uitgebreid in te gaan op de werking van de 5 elementen maar hier een paar voorbeelden van verstoringen in 2 elementen.

Een verstoring in het element Metaal kan doorslaan en geen oplossing meer toelaten en zal de energie compact worden en niet meer doorstromen. Je kunt dan vasthouden aan standpunten en emoties die eigenlijk voor jouw niet meer van toepassing zijn. Doorgaans zullen die emoties op het gebied van verdriet liggen, dus of voortdurend huilen en of geen verdriet voelen.

Gaan we kijken naar een verstoring in bijv. het Hout element dan kan dat leiden tot bijv. ongecontroleerde en onstuimige energie, bijv. woede uitbarstingen. Te weinig energie in dit element kan tot gevolg hebben dat iemand nergens boos over kan worden en dus zijn grenzen niet goed kan bewaken. Wanneer een van deze gebieden uit balans is heeft dat invloed op het gehele zijn. Met een spiertest, waarbij ik druk uitoefen op een spier, zoek en verzamel ik informatie. Met bewegingen, acupressuurpunten, massagepunten, remedies en affirmaties wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam gestimuleerd en het proces ondersteund. Goede resultaten door toepassing van Kinesiologie zijn bereikt bij o.a.:

migraine, hoofdpijn
reumatische pijnen
fibromyalgie
voorhoofds- en neusholteontstekingen
intoleranties
allergieën
hooikoorts
bronchitis
huidkwalen
obstipatie
nek-schouder en rugpijnen
rsi
stemmingswisselingen, depressiviteit
fobieën
lage- en hoge bloeddruk
hartkloppingen
bloedarmoede
suikerziekte